MYOFASCIAL RELEASE THERAPIE

Myofacial Release therapie komt uit Amerika en is een door John F. Barnes zeer succesvol verder ontwikkelde behandel methode. Meer dan 100.000 therapeuten zijn inmiddels door John F. Barnes wereldwijd opgeleid. Onze opleiding hebben wij daarom in Amerika bij John F. Barnes gevolgd. Onder "find-a-therapist" staan we vanzelfsprekend ook op zijn site vermeld. U vind de link naar zijn site onderaan deze pagina.

Myofascial Release therapie is nu in Nederland
The John F. Barnes' Myofascial Release Approach®
Myofascial Release therapie voor de volgende klachten

• Rugpijn
• Hoofdpijn
• Whiplash
• Onderrug Pijn
• Nek pijn
• Sport blessures
• Chronische pijn
• Wervelkolom problemen
• Migraine
• Bekkenbodem problemen
• Neurologische problemen
• Fibromyalgie
• Chronische vermoeidheid
• Verklevingen
• Buik klachten
• Carpaal tunnel syndroom
• Kaakpijn
• Litteken Pijn
• Scoliose
• Ischias
• Dystonie

Myofascial Release is een veilige, behoedzame en zeer effective therapie waarvan de resultaten een langdurige werking hebben.
De gangbare medische benadering bij pijn is het verstrekken van pijnstillers, er wordt echter in veel gevallen voorbij gegaan aan de ware oorzaak ervan.
Trauma, ontstekingen en chirurgische ingrepen veroorzaken blokkades in het myofasciale systeem. Het resultaat is een enorme spanning in deze weefsels. Deze spanningen veroorzaken klachten die helaas voor patienten vaak onbehandeld blijven.
Pijnstillers geven in dit soort gevallen wellicht een korte verlichting maar bieden in geen geval een permanente verbetering of oplossing van de problemen.
In onze praktijk hebben wij ook ervaring in het behandelen van neurologische problemen met Myofascial Release. Denk hierbij aan de gevolgen van een herseninfarct of een aandoening als bv. dystonie. De John F. Barnes’ Myofascial Release Approach® kan voor een groot aantal klachten worden ingezet.

Wat is Fascia?

Fascie en Myofascial Release therapie.

Fascie is het weefsel dat alle spieren en organen omhult en alles in het lichaam met elkaar verbindt. Het omhult onze hersenen, ons ruggenmerg, onze organen en onze spieren.
Fascie is rijk aan zenuwweefsel, bloedvaten en lymfvaten en dat is ook de reden dat het zo’n belangrijke rol speelt. Er zijn meerdere lagen fascia maar voor myofascial release zijn alleen de oppervlakkige lagen van belang.
De onderhuidse fascie, welke als functie het vasthouden van lichaamsvet en water heeft en die de beweging van de huid over de dieper gelegen weefsels toelaten.
De dieper gelegen fascie, welke de spieren omvat en beweging van spieren mogelijk maakt. De belangrijkste eigenschappen van dit bindweefsel zijn, dat het vorm geeft aan de spieren en de beweeglijkheid van spieren en huid t.o.v. elkaar mogelijk maakt, zodat deze gemakkelijk langs elkaar kunnen glijden. Het bindweefsel dat om en door de spieren loopt is een blauwachtig-wit vlies, de zg. “myofascie”. Deze oppervlakkige fascie kan bewegingsbeperkingen veroorzaken.
Zo’n beperking in een fascie wordt een “restrictie” genoemd. Restricties ontstaan o.a. door fysieke oorzaken (b.v. trauma, verkeerde belasting, operaties e.d.) of door chemische oorzaken (b.v. voedingsstoornissen, hormonale invloeden e.d.). Ook onverwerkte emoties kunnen zich vastzetten in het bindweefsel.
Het weefsel verdikt zich daar, waardoor de elasticiteit vermindert en tenslotte verloren gaat. De fascie vormt als het ware een harnas om de spier waardoor deze niet meer vrij kan bewegen.
Ook ontstaan, door trauma of ontstekingen, verklevingen, waardoor de fascielagen niet meer langs elkaar glijden. Op het omliggende weefsel wordt dan een grote trekkracht uitgeoefend die zelfs zo sterk kan worden dat de patiënt zich niet meer kan ontspannen.
Restricties van de fascie kunnen pijnlijk zijn en veel stijfheidklachten geven. Deze restricties zijn zeer goed te behandelen met myofascial release therapie. Het is een geweldig effectieve therapie en na afloop hebben de meeste mensen een sterk gevoel van vrijheid.De John F. Barnes Myofascial Release opleiding volgen kan nu ook in Nederland!


De Opleiding Myofascial Release volgens de John F. Barnes methode

In overleg is het mogelijk in een kleine groep de opleiding Myofascial Release volgens de John F. Barnes methode in onze praktijk te volgen. De opleiding Myofascial Release zal individueel opgebouwd worden waarbij de vooropleiding en ervaring de basis vormen. Tijdens de opleiding gaan we je helpen je te ontwikkelen tot een zelfstandig Myofascial release therapeut. Je leert het lichaam als een geheel te zien en de faciale problemen te herkennen. Myofascial Release volgens de John F. Barnes methode is in Amerika een volledig geaccepteerde behandeling, John heeft inmiddels meer dan 110.000 therapeuten opgeleid. In Europa is deze zachte behandelmethode echter zo goed als onbekend. Daardoor is het ook onbekend dat je met Myofascial Release enorm goede resultaten kunt bereiken. Myofascial Release volgens de John Barnes methode is daarom een heel goede aanvullende therapie in je bestaande praktijk of een perfecte start voor je nieuwe praktijk. Elke opleiding wordt afgesloten met een praktijk toets waarbij het zelfstandig uitvoeren van Myofascial release wordt beoordeeld. Wil je Myofascial Release volgens de John F. Barnes methode beheersen stuur ons een mail of bel voor informatie.


Naar onze contact pagina