Behandeling van menstruatie en overgangsklachten

De menopauze is ook een overgang tussen twee levensfases: die van vruchtbare naar onvruchtbare vrouw. De veranderingen in de hormoonbalans kunnen naast lichamelijke symptomen ook voor geestelijke klachten zorgen tijdens de overgang.


Symptomen van de overgang


Lichamelijke klachten bij de overgang
Een vrouw kan last hebben van de bekende overgangsklachten:
1. Opvliegers
2. Hevig transpireren
3. Moeheid
4. Spierpijn
5. Hartkloppingen
6. Hoofdpijn
7. Duizeligheid
8. Stemmings wisselingen
9. Lusteloosheid
Bij opvliegers krijgt men het plotseling erg warm en gaat het lichaam hevig transpireren. Daarbij kunnen ook andere symptomen optreden zoals spierpijn, hartkloppingen, hoofdpijn, duizeligheid of pijnlijke borsten. Opvliegers kunnen spontaan optreden, maar kunnen ook opgewekt worden door stress of alcohol. Opvliegers worden meestal als erg vervelend ervaren; men heeft het gevoel dat iedereen het ziet en 's-nachts kunnen ze het normale slaapritme danig verstoren. Een paar jaar na de laatste menstruatie kan men andere lichamelijke klachten krijgen. Omdat er minder hormonen worden aangemaakt, wordt de vagina droger en de huid daar dunner. Bij het vrijen kunnen er pijnklachten ontstaan (dyspareunie). Ongeveer een kwart van de vrouwen in de overgang heeft hier last van. Andere klachten zijn vaginale afscheiding en jeuk of blaasontstekingen. Doordat de vaginawand slapper wordt kan het voelen alsof er iets in de vagina zit. Verder krijgen sommige vrouwen na de overgang last van urine-incontinentie. Dat komt door slijtage, bevallingen en de verminderde oestrogeenproductie. Door verlies van spierkracht kan ook de baarmoeder of een deel van de urinebuis, blaas of endeldarm verzakken. Sommige vrouwen hebben door dit alles minder zin in seks, maar het seksleven kan ook juist verbeteren, bijvoorbeeld omdat men niet meer bang hoeft te zijn voor een ongewenste zwangerschap. Ook op de rest van het lichaam wordt de huid dunner en droger, en het haar wordt droger en kan uitvallen. Beharing op het gezicht of borst neemt toe door een toename van het mannelijk hormoon, androgeen, of afname van de oestrogeenproductie.
Geestelijke klachten bij de overgang
De veranderingen in de hormoonbalans kunnen naast lichamelijke symptomen ook voor geestelijke klachten zorgen tijdens de overgang. Voorbeelden daarvan zijn stemmingswisselingen, moeheid en lusteloosheid. De periode van de overgang valt doorgaans samen met het volwassen worden van de kinderen, waardoor geestelijke klachten versterkt kunnen worden. De menopauze is ook een overgang tussen twee levensfases: die van vruchtbare naar onvruchtbare vrouw. Dat besef kan voor sommige vrouwen moeilijk te aanvaarden zijn.
Risico's tijdens en na de overgang
Wat veel vrouwen niet weten, is dat door de afname van vrouwelijke hormonen je risico op botontkalking (osteoporose) en hart- en vaatziekten toeneemt. Hierdoor kunnen rugklachten ontstaan en neemt de kans op botbreuken toe. Het algemene beeld is dat na de overgang het aantal vrouwen met een hartziekte sterk toeneemt. Het is daarom belangrijk om je goed voor te laten lichten. Zelf kun je namelijk ook veel doen, door bijvoorbeeld wat meer op je voeding te letten of meer te gaan bewegen.
Vervroegde overgang
Sommige vrouwen krijgen te maken met een vervroegde overgang. De symptomen zijn hetzelfde, maar verschijnen eerder dan normaal. Er wordt gesproken van een vervroegde overgang als de klachten voor het veertigste levensjaar voorkomen. Dat gebeurt bij ongeveer 1 op de 100 vrouwen. Bij 1 op de 1000 vrouwen zet de overgang voor het dertigste levensjaar in. Er bestaan verschillende oorzaken van een te vroege overgang:
- beschadiging of verwijdering van de eierstokken
- enzymafwijkingen
- erfelijke afwijkingen
- auto-immuun (afweer)ziekten
Bij de meeste vrouwen blijft de oorzaak echter onbekend. Bij vrouwen die al langere tijd niet meer menstrueren, kan de arts met één bloedtest een vervroegde overgang vaststellen. Bij vrouwen die nog een paar keer per jaar menstrueren, zullen de waarden van de hormonen rondom de menstruatie normaal zijn en is vaker dan één keer bloedonderzoek nodig.

Behandeling van overgangsklachten

Wij behandelen overgang klachten vanuit de Holistische visie met Westerse en Chinese Reflex therapie. Onze praktijk heeft inmiddels veel ervaring opgedaan met de behandeling van deze klachten. Ook hebben wij onder een aantal vrouwen een onderzoek uitgevoerd naar de effectiviteit van de behandeling.
Veel zorgverzekeraars vergoeden deze therapie, heeft u hierover vragen dan kunt u altijd contact met ons opnemen.
Wij zijn aangesloten bij het:
FAGT- Federatie voor Additief Geneeskundig Therapeuten
RBCZ - beroepsbeoefenaren in de complementaire zorg (artsen en therapeuten op Hbo-niveau) certificeert en registreert.


Lees de ervaringen van onze klanten


Maak eens een afspraak