Rouwverwerking en stervensbegeleiding

Ook in de laatste fase van iemands leven, kan reflexzonetherapie een bron van rust en acceptatie bieden. Misschien is reflexzonetherapie niet het eerste waar men aan denkt bij stervensbegeleiding en rouwverwerking.


Verwerken van alle andere vormen van verlies


Niet alleen bij overlijden, maar ook bij alle andere vormen van verlies – zoals bijvoorbeeld een (echt)scheiding, ziekte, ontslag, miskraam, of een onvervulde kinderwens – kunnen deze massagetechnieken behulpzaam zijn bij de verwerking ervan, ook als het om gebeurtenissen gaat die al langer geleden hebben plaatsgevonden. Zelfs in de laatste fase van iemands leven, kan reflexzonetherapie een bron van rust en acceptatie bieden.
Misschien is reflexzonetherapie niet het eerste waar men aan denkt bij stervensbegeleiding en rouwverwerking. Het grote verschil tussen de reguliere reflexzone-therapie en reflexzone-therapie bij stervensbegeleiding, is dat de laatste zich niet richt op klachten, maar op het creëren van een gevoel van veiligheid. De klachten die een patiënt heeft, hoeven in de palliatieve fase eigenlijk niet door de reflexzonetherapeut behandeld te worden. Natuurlijk zal de reflexzonetherapeut tijdens de behandeling ,zeker bij pijn klachten, wel hulp en verzachting bieden. Het eigenlijke doel is echter zich samen met de patient te focussen op rust, geborgenheid en een eenheid tussen lichaam en geest.

Bij stervensbegeleiding zijn het niet alleen de reflex-zones waar aandacht voor is. “Als men kijkt naar de Chinese filosofie, die een verbinding maakt tussen lichaam, emotie en geest, dan heb je het meer over een energetische behandeling. Wij zijn in de Westerse wereld veel meer geneigd te kijken naar alleen de klachten, maar dat is dus precies wat men moet loslaten.” Binnen de Chinese filosofie wordt de ziel, die in het hart huist, gerustgesteld. Men hoeft er niet voor open te staan of erin te geloven. “Wanneer iemand behandeld wordt op de juiste manier, creëer je een eenheid tussen lichaam en geest. Het gevoel van veiligheid en zelfs van vrede ontstaat dan vanzelf.” Op deze manier ontstaat er een gelegenheid het lot te accepteren. Uit deze acceptatie ontstaat dan vervolgens de kans op verwerking van het komende verlies van het leven. Met onverdeelde aandacht ondersteunt de therapeut het vermogen van de cliënt om pijn en lijden te verdragen.” Deze behandeling is natuurlijk ook heel geschikt voor mantelzorgers, familieleden en hulpverleners die vaak net zo veel problemen hebben om een gebeurtenis of verlies in hun leven te verwerken.
Veel zorgverzekeraars vergoeden deze therapie, heeft u hierover vragen dan kunt u altijd contact met ons opnemen.


Lees de ervaringen van onze klanten


Maak eens een afspraak